Category: Restaurant

aandachtspunten sauna bezoek

Aandachtspunten bij sauna bezoek

Een rondje sauna, het kan toch zo’n deugd doen! Helaas gaat het ook gepaard met een aantal gevaren en aandachtspunten. Ik licht ze voor jou toe.

Kwaaltjes in strijd met de sauna

Sommige kwalen willen niet samengaan met frequente saunabezoekjes. Dan heb ik het vooral over hartkwalen. Dit gaat in mindere mate op voor hart- en hypertensiepatiënten bij wie de ziekte onder controle is. Toch vraag je voor de zekerheid best advies aan jouw huisarts. Had je recent nog hartproblemen? Of kamp je regelmatig met een lage bloeddruk? Dan raad ik het af om eender welk type sauna te betreden.

Helemaal naakt

Puffen, hijgen en zweten. Alle drie zijn ze gevolgen van een bezoek aan de sauna. Maar enkel het laatste brengt de huidreiniging teweeg. Om dit effect optimaal te bereiken, ga je best steeds naakt naar de sauna. Hou je toch een zwembroek of badpak aan, kan de onderliggende huid ontsteken. Dit letterlijk blootgeven houdt menige mens tegen om een sauna binnen te stappen. Ze voelen zich bekeken. Zelfs ik geef het toe, dat gevoel is niet volledig onterecht. Maar het weegt niet op tegen de plezierige effecten van een saunabezoek.

Dure bedoening

Anderen kan het weinig schelen dat ze in volle glorie kunnen worden bewonderd. Ze associëren een saunabezoek met gezelligheid. Groot gelijk, vind ik. Maar als je heel vaak die gezelligheid gaat opzoeken, wordt “naar de sauna gaan” een dure bedoening. Zeker als je ook wat wilt eten en drinken of een massage van een professional nemen. Maak keuzes, en zorg ervoor dat het ook voor je portemonnee een plezier kan blijven. Zelf thuis met een romantische massage kaars elkaar masseren is even ontspannend, maar kost je geen €75 voor een uurtje, natuurlijk!

Niet voor bezige bijtjes

Mensen die moeilijk kunnen stilzitten en toch naar de sauna willen, hebben een probleem. Ze ervaren het saunabezoek snel als eentonig. Even door de korte bocht: per slot van rekening zit je een kwartier door een raampje te gapen en naakt te wezen op een bank. Persoonlijk houdt mij dat niet tegen. Ik zou alles doen voor dat gevoel van ontspanning. Tijdens én achteraf!