Sauna tips bezoek

8 tips voor een sauna bezoek

Sommige mensen vinden de oorspronkelijke Finse sauna te heet. De temperatuur in de cabine kan al gauw oplopen naar 80 graden en dat is voor sommige mensen te warm. In de meeste saunabedrijven bestaat daarom de mogelijkheid om de sauna minder warm te stoken, zodat het voor iedereen aangenaam is.

Saunabezoek moet namelijk ontspannend zijn en daarom wordt er tegenwoordig in sauna- en wellnesscentra rekening gehouden met de behoeften van een breed publiek. Om het saunagebruik zo hygiƫnisch en prettig voor iedereen te laten verlopen, is het verstandig de volgende gouden regels in acht te nemen:

1. De voorbereidingen

Het is misschien een open deur, maar het is slim om alvorens de sauna in te gaan nog even gebruik te maken van de wc. Daarmee voorkom je dat de saunagang onderbroken moet worden. Eet minstens een uur van tevoren niets meer: ga niet de sauna in met een volle maag!

2. Warme douche

Na het toiletbezoek lekker warm douchen en goed afdrogen. De huid kan beter zweten als ze droog is.

3. Voetbadje

Het nemen van een warm voetbad zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor de zweetkliertjes worden geactiveerd.

4. In de sauna

Neem een badlaken mee dat groot genoeg is voor het lichaam om op te liggen. Zoek een plekje op een van de middelste of bovenste houten banken. Snel opwarmen en transpireren is beter dan langzaam op temperatuur komen en over een langere tijd minder zweten. Neem plaats op een voor jou comfortabele manier, zittend of liggend. Hou dit een kwartier vol, niet langer! Het is verstandig om de laatste twee minuten zittend door te brengen op de onderste verdieping in de cabine. Dat voorkomt duizeligheid bij het opstaan.

5. Cooldown

Het afkoelen na de sauna-sessie vindt als volgt plaats:

Zuurstof tanken in de buitenlucht: de longen koelen af je komt weer op adem.

Met de koude stortdouche of koud water via de gieter of slang koel je het lichaam verder af en spoel je de zweetresten weg.

De laatste stap is een koud dompelbad. Pas op hiermee als u last heeft van hoge bloeddruk. In dat geval is een dergelijk bad niet aan te raden!

6. Voetbadje

Neem wederom een lekker warm voetbad om weer lekker op temperatuur te komen.

7. Cooldown #2

Een herhaling van de afkoeling zoals beschreven bij punt 5 is optioneel. Het is niet aan te raden bij hart- en vaatproblemen, maar voor gezonde mensen is het een manier om de lichamelijke weerstand te vergroten.

8. Ontspanning

Na deze cyclus een ontspanningsperiode van 15 minuten inlassen, is precies het goede einde van een saunabezoek. Deze rondgang in en om de sauna kun je zo vaak herhalen als je wilt. Het enige dat je dan achterwege laat is de warme douche van punt 2.

Leave a Comment