Waarom Sauna bezoeken

Waarom een sauna bezoeken?

Reinigend én ontspannend. Ja, je kent al wat voordelen van een saunabezoek. Toch zijn er nog veel meer positieve effecten van een saunabad. Onderschat – maar niet ongekend – is het gezondheidsaspect. En dat gaat veel verder dan je zou denken.

Saunasport

Meestal duurt een saunasessie 10 tot 20 minuten. En je hart zal dat geweten hebben. Want jouw hartslag? Die kan tot wel 75 % stijgen! Daardoor verkrijg je een metabolisme dat vergelijkbaar is met dat van een sporter. Jouw hartspier krijgt evenveel belasting als tijdens een fikse wandeling. Alleen is een saunabeurt leuker. En ontspannender.

Saunafanaat in hart en nieren

Je zit in de sauna en krijgt een tintelend gevoel. Beste bader, dat komt doordat het bloed flink door het lichaam stroomt. Je aderen gaan open. Ook de ontgiftingsorganen – zoals de lever en de nieren – kloppen extra overuren. De huidporiën werken alle afvalstoffen weg. Waarom dit fenomeen uiterst gezond is? Heel eenvoudig. We zijn zitters. Niet alleen blijven we bij de pakken zitten, waardoor we stress krijgen; daarnaast verrichten we vooral zittend werk. Hierdoor zweten we in principe veel te weinig. Het lymfevocht kan niet goed door ons lichaam stromen. Jouw wekelijkse saunabeurt brengt de doorstroming van alle lichaamsvloeistoffen weer op peil. Zo bereik je een maximale ontgifting. En dat van kop tot teen.

Gezond voor de huid

Wanneer je een saunabad neemt, stijgt de bloedtoevoer naar de huid. Wat er dan gebeurt? Iets waarvoor jouw huid je dankbaar is: het krijgt meer voedingsstoffen, waardoor het van binnenuit gevoed wordt. Onze huid ontdoet zich van heel wat afvalstoffen. Dat is iets wat ik dagelijks ondervind. Ik eet nog maar een stuk chocolade, en mijn huid beloont me met een grote pukkel.

Waar de huid – dankzij mijn veelvuldige bezoekjes aan de sauna – wél voor zorgt: een betere weerstand tegen temperatuurswisselingen. Ik heb het niet meer voortdurend koud!

Leave a Comment