Blog

Sauna tips bezoek

8 tips voor een sauna bezoek

Sommige mensen vinden de oorspronkelijke Finse sauna te heet. De temperatuur in de cabine kan al gauw oplopen naar 80 graden en dat is voor sommige mensen te warm. In de meeste saunabedrijven bestaat daarom de mogelijkheid om de sauna minder warm te stoken, zodat het voor iedereen aangenaam is.

Saunabezoek moet namelijk ontspannend zijn en daarom wordt er tegenwoordig in sauna- en wellnesscentra rekening gehouden met de behoeften van een breed publiek. Om het saunagebruik zo hygiënisch en prettig voor iedereen te laten verlopen, is het verstandig de volgende gouden regels in acht te nemen:

1. De voorbereidingen

Het is misschien een open deur, maar het is slim om alvorens de sauna in te gaan nog even gebruik te maken van de wc. Daarmee voorkom je dat de saunagang onderbroken moet worden. Eet minstens een uur van tevoren niets meer: ga niet de sauna in met een volle maag!

2. Warme douche

Na het toiletbezoek lekker warm douchen en goed afdrogen. De huid kan beter zweten als ze droog is.

3. Voetbadje

Het nemen van een warm voetbad zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor de zweetkliertjes worden geactiveerd.

4. In de sauna

Neem een badlaken mee dat groot genoeg is voor het lichaam om op te liggen. Zoek een plekje op een van de middelste of bovenste houten banken. Snel opwarmen en transpireren is beter dan langzaam op temperatuur komen en over een langere tijd minder zweten. Neem plaats op een voor jou comfortabele manier, zittend of liggend. Hou dit een kwartier vol, niet langer! Het is verstandig om de laatste twee minuten zittend door te brengen op de onderste verdieping in de cabine. Dat voorkomt duizeligheid bij het opstaan.

5. Cooldown

Het afkoelen na de sauna-sessie vindt als volgt plaats:

Zuurstof tanken in de buitenlucht: de longen koelen af je komt weer op adem.

Met de koude stortdouche of koud water via de gieter of slang koel je het lichaam verder af en spoel je de zweetresten weg.

De laatste stap is een koud dompelbad. Pas op hiermee als u last heeft van hoge bloeddruk. In dat geval is een dergelijk bad niet aan te raden!

6. Voetbadje

Neem wederom een lekker warm voetbad om weer lekker op temperatuur te komen.

7. Cooldown #2

Een herhaling van de afkoeling zoals beschreven bij punt 5 is optioneel. Het is niet aan te raden bij hart- en vaatproblemen, maar voor gezonde mensen is het een manier om de lichamelijke weerstand te vergroten.

8. Ontspanning

Na deze cyclus een ontspanningsperiode van 15 minuten inlassen, is precies het goede einde van een saunabezoek. Deze rondgang in en om de sauna kun je zo vaak herhalen als je wilt. Het enige dat je dan achterwege laat is de warme douche van punt 2.

Waarom Sauna bezoeken

Waarom een sauna bezoeken?

Reinigend én ontspannend. Ja, je kent al wat voordelen van een saunabezoek. Toch zijn er nog veel meer positieve effecten van een saunabad. Onderschat – maar niet ongekend – is het gezondheidsaspect. En dat gaat veel verder dan je zou denken.

Saunasport

Meestal duurt een saunasessie 10 tot 20 minuten. En je hart zal dat geweten hebben. Want jouw hartslag? Die kan tot wel 75 % stijgen! Daardoor verkrijg je een metabolisme dat vergelijkbaar is met dat van een sporter. Jouw hartspier krijgt evenveel belasting als tijdens een fikse wandeling. Alleen is een saunabeurt leuker. En ontspannender.

Saunafanaat in hart en nieren

Je zit in de sauna en krijgt een tintelend gevoel. Beste bader, dat komt doordat het bloed flink door het lichaam stroomt. Je aderen gaan open. Ook de ontgiftingsorganen – zoals de lever en de nieren – kloppen extra overuren. De huidporiën werken alle afvalstoffen weg. Waarom dit fenomeen uiterst gezond is? Heel eenvoudig. We zijn zitters. Niet alleen blijven we bij de pakken zitten, waardoor we stress krijgen; daarnaast verrichten we vooral zittend werk. Hierdoor zweten we in principe veel te weinig. Het lymfevocht kan niet goed door ons lichaam stromen. Jouw wekelijkse saunabeurt brengt de doorstroming van alle lichaamsvloeistoffen weer op peil. Zo bereik je een maximale ontgifting. En dat van kop tot teen.

Gezond voor de huid

Wanneer je een saunabad neemt, stijgt de bloedtoevoer naar de huid. Wat er dan gebeurt? Iets waarvoor jouw huid je dankbaar is: het krijgt meer voedingsstoffen, waardoor het van binnenuit gevoed wordt. Onze huid ontdoet zich van heel wat afvalstoffen. Dat is iets wat ik dagelijks ondervind. Ik eet nog maar een stuk chocolade, en mijn huid beloont me met een grote pukkel.

Waar de huid – dankzij mijn veelvuldige bezoekjes aan de sauna – wél voor zorgt: een betere weerstand tegen temperatuurswisselingen. Ik heb het niet meer voortdurend koud!

Sauna in Nederland

Sauna’s in Nederland

De sauna’s in Nederland zijn per plaatsnaam en provincie gegroepeerd. Klik op de sauna van je keuze en lees de verhalen van mede sauna liefhebbers. Vergeet niet om ook even naar de uitvoerige vergelijkingen van diverse sauna’s te kijken. Wij krijgen wekelijks nieuwe verhalen. En wil je ook mee doen? Dat kan!

Provincie Groningen

Thermen Bad Nieuweschans

Kom volledig tot rust bij Thermen Bad Nieuweschans. Geniet in de pure én heilzame thermaalbaden, de weldadige sauna’s en het prachtige badjassenpark.

Wellnessresort de Waterlelie

Kom genieten in het luxe wellnessresort “de Waterlelie”. U heeft keuze uit een breed scala aan originele sauna’s, en massage- en beautybehandelingen door professionele behandelaars. Buiten kunt u in alle rust een wandelingetje maken in de riante tuin of dobberen in het twee-temperaturenzwembad. Lekker afkoelen na de sauna kan onder spuwers, het dompelbad of onder de klaterende waterval.

Provincie Fryslân (Friesland)

Leeuwerikhoeve – Thermen & Beauty

Welkom bij LeeuwerikHoeve, de “parel van Friesland” op sauna gebied, bekend om persoonlijke aandacht, verrassende wellness en optimale ontspanning. Gegarandeerd het perfecte dagje uit, door een breed scala aan sauna’s en thermen, betaalbare arrangementen, beauty, massage of hammam en nog veel meer.

Wellness & Beauty De Woudfennen

Je bent van harte welkom in ons wellness resort om te genieten van de rust en de warmte van de verschillende sauna’s, baden en hamam behandelingen. Voor beauty-behandelingen kun je terecht in het Beauty Instituut van De Woudfennen. Het Instituut is volledig geopend, dus je kunt weer volop genieten van bijvoorbeeld een lichaamsbehandeling, manicure of één van onze andere Spa rituelen.

Sauna Het Friese Woud

Een sauna zoals volgens ons een sauna moet zijn. Voldoende faciliteiten om vele uren te genieten in een ambiance van rust, omringd door een gastvrij team dat garant staat voor oprechte aandacht. Wij willen graag die herinnering meegeven.

De sauna van Het Friese Woud heeft niet alleen een groot aantal heerlijke saunafaciliteiten en zwembaden. Er zijn diverse beauty- en massagesalons, een Hammam en Rhassoul. Heerlijk onderdompelen in een gevoel van weldaad.

aandachtspunten sauna bezoek

Aandachtspunten bij sauna bezoek

Een rondje sauna, het kan toch zo’n deugd doen! Helaas gaat het ook gepaard met een aantal gevaren en aandachtspunten. Ik licht ze voor jou toe.

Kwaaltjes in strijd met de sauna

Sommige kwalen willen niet samengaan met frequente saunabezoekjes. Dan heb ik het vooral over hartkwalen. Dit gaat in mindere mate op voor hart- en hypertensiepatiënten bij wie de ziekte onder controle is. Toch vraag je voor de zekerheid best advies aan jouw huisarts. Had je recent nog hartproblemen? Of kamp je regelmatig met een lage bloeddruk? Dan raad ik het af om eender welk type sauna te betreden.

Helemaal naakt

Puffen, hijgen en zweten. Alle drie zijn ze gevolgen van een bezoek aan de sauna. Maar enkel het laatste brengt de huidreiniging teweeg. Om dit effect optimaal te bereiken, ga je best steeds naakt naar de sauna. Hou je toch een zwembroek of badpak aan, kan de onderliggende huid ontsteken. Dit letterlijk blootgeven houdt menige mens tegen om een sauna binnen te stappen. Ze voelen zich bekeken. Zelfs ik geef het toe, dat gevoel is niet volledig onterecht. Maar het weegt niet op tegen de plezierige effecten van een saunabezoek.

Dure bedoening

Anderen kan het weinig schelen dat ze in volle glorie kunnen worden bewonderd. Ze associëren een saunabezoek met gezelligheid. Groot gelijk, vind ik. Maar als je heel vaak die gezelligheid gaat opzoeken, wordt “naar de sauna gaan” een dure bedoening. Zeker als je ook wat wilt eten en drinken of een massage van een professional nemen. Maak keuzes, en zorg ervoor dat het ook voor je portemonnee een plezier kan blijven. Zelf thuis met een romantische massage kaars elkaar masseren is even ontspannend, maar kost je geen €75 voor een uurtje, natuurlijk!

Niet voor bezige bijtjes

Mensen die moeilijk kunnen stilzitten en toch naar de sauna willen, hebben een probleem. Ze ervaren het saunabezoek snel als eentonig. Even door de korte bocht: per slot van rekening zit je een kwartier door een raampje te gapen en naakt te wezen op een bank. Persoonlijk houdt mij dat niet tegen. Ik zou alles doen voor dat gevoel van ontspanning. Tijdens én achteraf!